“Ik vind het zo mooi om bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen.”

Bertie werkt al een jaar of vijftien met peuters en dan vooral peuters met een VVE-indicatie (voorschoolseindicatie). In een ver verleden werkte ze in de kraamzorg, op een kinderdagverblijf en recentelijk ging ze met pensioen. Welgeteld twee maanden hield Bertie het gepensioneerde leven vol. Toen ze terug kwam van vakantie lag het contract als flexmedewerker al op haar te wachten.

Waarom ben je flexibel gaan werken?
Ik heb geen vaste dagen. Meestal werk ik een dag per week, vaak ook twee. Flexwerken geeft je wat meer vrijheid dan een vast contract. Inmiddels ben ik drie maanden met ‘pensioen’ en het flexen is erg fijn.  Per week bepaal ik wat ik doe, zodat ik ook mijn overige (vrijwilligers-) activiteiten kan blijven doen.

Met welke kinderen werk je het liefst?
Het liefst werk ik met de peuters en dan op een VVE locatie. Wanneer er locaties zijn met kinderen met een beperking dan vind ik het leuk daar in te springen. Een extra handje op de groep kunnen ze dan wel gebruiken.

Ik vind het zo mooi om bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen. Dan ben ik ergens een tijdje bij een peutergroep geweest en dan kom ik twee maanden later weer om te zien dat een kind in de tussentijd zulke sprongen heeft gemaakt. Dat ik daar dan aan heb mogen bijdragen vind ik heel bijzonder te ervaren. De kinderen zijn zo puur en je hebt snel een vertrouwensband met ze.

Wat vind je het fijne aan werken voor Kind & Co Ludens?
Het is fijn dat je als flexwerker dezelfde toegang hebt tot bijscholing als vaste medewerkers. Zo kun je ook als flexwerker jezelf bijscholen en meedoen aan de workshops bij Kind & Co Ludens. Daardoor blijf je op de hoogte en dat is fijn. Daarnaast word je ook gewaardeerd voor je werk.

Waarom zou iemand volgens jou flexwerker moeten worden en wat zou je nieuwe collega’s willen meegeven?

Wat ik nieuwe flexmedewerkers mee wil geven is dat jullie echt nodig zijn! Kijk en observeer, wanneer je op een groep binnenkomt, even rustig bij de binnenkomst van de kinderen. Kies een moment om goed te overleggen met je collega en bepaal samen wat er nodig is. 

“Als flexmedewerker heb je dezelfde toegang tot bijscholing als vaste medewerkers. Zo kun je jezelf bijscholen.”

Heb je een bijzondere herinnering aan het werken in de kinderopvang?
Er zijn veel momenten die zijn blijven hangen, ik werk inmiddels ook al een dik aantal jaar in de VVE peuteropvang. Alle kinderen zijn speciaal en bijzonder voor mij!
Een situatie waar ik aan moet denken is een meisje van een jaar of drie dat haar eigen gangetje gaat, maar niet met mij wil praten. Hoeveel moeite ik ook doe, het meisje staat er niet voor open. Na een weekje of drie vraag ik aan haar vader hoe het thuis gaat en hoe ze het ervaart op de peuterspeelzaal. Haar vader is heel verbaast want het meisje vindt het fantastisch en staat te dansen en te springen als ze naar mij toe mag.Dat had ik niet verwacht. Ik bedacht toen dat ik haar even wat extra aandacht zou geven. We hebben samen, alleen zij en ik, papa en mama uitgezwaaid. Dit speciale momentje heeft ervoor gezorgd, dat ze ondanks dat ze heel graag kwam, ze zich veel meer op haar gemak voelde.

Wat is het mooiste moment van de dag?
De binnenkomst! Alle kinderen die naar je toekomen met ‘Goedemorgen Juf!’ en zich bij jou helemaal thuis voelen. Je kunt helemaal kind zijn met de kinderen. Wat je normaal als volwassenen niet zo gauw zou doen kun je nu zonder schaamte doen. Lekker kliederen met water bijvoorbeeld.

"Je kunt helemaal kind zijn met de kinderen. Wat je normaal als volwassenen niet zo gauw zou doen kan nu zonder schaamte"

Vacatures flexibel werken