“Tijdens mijn studie ging ik vier dagen naar school en werkte ik de vijfde. Dat vond ik veel leuker dan een bijbaantje in een supermarkt.”

Dorien de Brouwer heeft momenteel twee banen binnen het sociale werk. Daarvan werkt ze twee dagen als vaste jeugdzorgwerker op een groep met kinderen van 3 tot 6 jaar met een autismespectrumstoornis inclusief gedragsproblematiek en twee dagen als flexmedewerker bij Kind & Co Ludens met een nuluren contract. Een beetje vastigheid als flexmedewerker vindt Dorien wel prettig en daarom kijkt ze ongeveer anderhalve maand van tevoren naar haar agenda om haar werkdagen in te plannen.

Met haar 24 jaar heeft Dorien al een hele carrière in de kinderopvang achter de rug en is ze nog lang niet klaar. 

Waarom heb je gekozen voor een baan als flexmedewerker?
Afgelopen juni ben ik afgestudeerd in de Sociaal Pedagogische Hulpverlening en ben ik op mijzelf gaan wonen. Een hele verandering. Daarom is het fijn dat ik kan flexwerken. Ik heb flexwerken in de kinderopvang er overigens altijd naast gedaan. Tijdens mijn studie ging ik vier dagen naar school en werkte ik de vijfde. Dat vond ik veel leuker dan bijvoorbeeld een bijbaantje in een supermarkt. Inmiddels ben ik dan ook helemaal bekend met de werkzaamheden op een kinderdagverblijf en hoef ik er niet te veel bij na te denken. Door de jaren heen heb ik ook veel collega’s leren kennen, wat enorm leuk is als ik ergens op locatie kom. Het werken voelt helemaal niet als werken! Ik geniet van de dag met de kinderen en de kinderen geven je enorm veel energie.

 

Meer weten over flexwerken?

Met welke leeftijdsgroep werk je het liefst en waarom?
Mijn voorkeur gaat uit naar de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Ik vind de ontwikkeling die deze kleintjes doormaken ontzettend leuk om te zien en mee te maken. Ze leren elke dag nieuwe dingen. Lopen, praten, de nee-fase, en lekker ondeugend worden. Ook vind ik het verzorgen van de kleintjes fijn om te doen en heb ik graag contact met de ouders. Ik ga er echt even voor zitten om een verhaaltje over de kinderen voor de ouders in de app te schrijven. Het brengen en halen wordt daardoor ook persoonlijker.

Hoe is het contact met je collega’s?
Op veel locaties van Kind & Co Ludens word ik ingezet en daardoor ken ik veel collega’s. Het is fijn om waardering te krijgen en feedback te ontvangen, waarin ze aangeven dat ze graag met mij willen werken. Soms geven ze dit door aan het Flexbureau. Sinds mijn stage in 2017 ben ik al verbonden aan Kind & Co Ludens, daardoor ken ik al veel verschillende collega’s. Het is leuk die tijdens het flexwerken dan weer tegen te komen. Mijn ervaring is dat iedereen ook erg betrokken is met elkaar en je krijgt altijd waardering voor wat je doet.

“Opstaan met een goed gevoel. Ik ga weer naar de kinderen!”

Welk moment in je carrière is je het meest bijgebleven?
In het laatste jaar van mijn MBO opleiding liep ik stage bij Ludens. Toen ik binnenkwam op deze nieuwe plek werd door mijn collega’s aangegeven dat er een eenkennig kindje was. Het kind maakte geen toenadering tot mijn collega’s en daar hadden zij moeite mee. Op de groep was het kind speelde het kindje namelijk niet en was niet actief. Ik was nieuw, kwam binnen en ben op de grond gaan zitten. Ik was afwachtend en rustig in mijn houding. Toen kwam ze op een gegeven moment bij mij op schoot zitten. Beetje bij beetje werd het kind ook socialer. Haar ouders waren ontzettend verbaasd en blij verrast. Toen ik weer verder ging met studeren was het wel even moeilijk om afscheid te nemen. Je bouwt uiteindelijk toch een band op met de kinderen.

Van deze situatie heb ik veel geleerd. Natuurlijk staat het in alle boekjes, op ooghoogte met de kinderen communiceren, rust uitstralen in een nieuwe situatie. Maar in de praktijk is dat soms heel moeilijk. Toch heb ik mijn best gedaan door niks aan haar te vragen, oogcontact te mijden en laag op de grond te zitten. Geen toenadering te zoeken maar haar juist de toenadering aan haar te laten. Het is mooi om te merken dat kinderen en collega’s rust bij mij vinden. Ik zie dat een kinderen en collega’s ontspannen zijn en zichzelf kunnen zijn in mijn omgeving.

Wat voor kwaliteiten of eigenschappen heb je nodig als flexmedewerker?
Ik weet van aanpakken en heb doorzettingsvermogen. Als ik ergens binnenkom zeg ik, “Ik ben er. Zeg het mij als ik iets kan doen.” Vaste medewerkers zijn bezig met de observaties of de eenkennige kinderen. Met mijn komst probeer ik mij collega’s even te ontlasten in de zorg zodat zij de focus op hun overige taken kunnen leggen. Daarnaast is het belangrijk om sociaal te zijn naar je collega’s toe, maar ook naar de ouders.

Waarom raad je flexwerken aan?
Het is heel erg gemakkelijk te combineren, zeker met een nulurencontract kun je dit werk heel goed naast je studie of naast je baan doen. Ik doe dit al een hele tijd. Eerst tijdens de vakanties en tijdens mijn HBO studie en nu naast mijn baan in de jeugdzorg. Mocht je een vaste baan in de reguliere kinderopvang ambiëren dan raad ik het ook zeker aan. Je doet ontzettend veel ervaring op en leert veel collega’s kennen. Dat is natuurlijk een pré.

Wat voor kwaliteiten of eigenschappen heb je nodig als flexmedewerker?
Ik weet van aanpakken en heb doorzettingsvermogen. Als ik ergens binnenkom zeg ik, “Ik ben er. Zeg het mij als ik iets kan doen.” Vaste medewerkers zijn bezig met de observaties of de eenkennige kinderen. Met mijn komst probeer ik mij collega’s even te ontlasten in de zorg zodat zij de focus op hun overige taken kunnen leggen. Daarnaast is het belangrijk om sociaal te zijn naar je collega’s toe, maar ook naar de ouders.

Wat geeft jou het meest voldoening?
Als een kind zich veilig genoeg voelt om op schoot te zitten en een knuffel komt geven. Als ouders en collega’s het fijn vinden dat je er weer bent. Waardering krijgen voor het werk dat je doet. En het leuke werk op vaste locaties.

“Met mijn komst probeer ik mij collega’s even te ontlasten in de zorg zodat zij de focus op hun overige taken kunnen leggen.”

Vacatures flexibel werken