"Ik voelde mij meteen welkom bij Kind & Co Ludens en ik dacht, ik ga er gewoon voor!"

Miriam Abdel ontving november 2022 haar diploma na haar opleiding Sport & Spel en Pedagogiek succesvol te hebben afgerond. In 2020 begon ze in deze experimentele BBL-klas en nu werkt Miriam als pedagogische medewerker op de sport BSO Sportbende in Weesp.

Waarom ben je de BBL opleiding gaan doen en waarom heb je gekozen om deze bij Kind & Co Ludens te volgen?

Ik werkte als projectmanager op een marketingafdeling in de technologie. Het was een leuke functie, maar de hele dag op kantoor dat paste echt niet bij mij. Ik wilde graag meer met kinderen doen en niet dag in dag uit achter de computer zitten. 

Tijdens mijn sollicitatie naar de BBL-klas heb ik aangegeven graag mijn functie op de BSO te kunnen combineren met een functie op het servicekantoor. Doorgroeimogelijkheden is iets waar Kind & Co Ludens veel waarde aan hecht. Er werd vanuit de organisatie dan ook actief meegedacht om een baan te creëren die bij mijn wensen paste. Vanwege die instelling heb ik uiteindelijk ook gekozen om bij Kind & Co Ludens de BBL te volgen. Een dergelijke opleiding kun je bij meerdere kinderopvangorganisaties volgen, maar het was de aanpak en het contact waar ik blij van werd. Ik voelde mij meteen welkom bij Kind & Co Ludens en ik dacht, ik ga er gewoon voor! Ik woon in Almere en ben speciaal naar Weesp gekomen om hier op BSO Sportbende te werken. Uiteindelijk voelt deze locatie nu als ‘mijn’ BSO en de kinderen als ‘mijn’ kindjes. Binnen de organisatie kan ik doorgroeien terwijl ik tegelijkertijd op de BSO werkzaam kan blijven. Dat is voor mij heel waardevol.

In mijn werk op de BSO kan ik helemaal mijn draai vinden. Het ondersteunen van de kinderen en het partnerschap in de opvoeding ligt bij mijn persoonlijkheid. Het verzorgende gedeelte dat bij hele kleine kinderen komt kijken, daar heb ik zelf veel minder mee. Fijn dus dat je met deze opleiding binnen Kind & Co Ludens verschillende richtingen op kunt. Zo heb ik, toen ik tijdens de BBL-opleiding ontdekte dat er een experimentele klas was waarbij je de combinatie opleiding Sport, Spel en Pedagogiek kon volgen, daar voor gekozen. Uiteindelijk heb ik de keuze gemaakt om in Pedagogiek af te studeren. De lessen van sport en bewegen heb ik afgemaakt maar er geen examen in gedaan.  

Vind hier een BBL-opleiding bij jou in de buurt!

Hoe heb je het traject en de combinatie van werken en leren ervaren?

De opleiding beviel mij heel goed. Alles wat je leert op school kan je direct toepassen en uitproberen in je werk. Ik werkte uiteindelijk vier dagen per week op de BSO en ging een dag naar school. Voor mij was het huiswerk prima te combineren. Ik maakte dit in de ochtenden voordat ik naar de BSO ging, erna of tijdens het weekend. Mijn klasgenoten werkten vaak drie dagen op de BSO, gingen een dag naar school en gebruikten de overige dag voor het huiswerk.

Mijn traject viel bijna compleet binnen de Coronacrisis met alle gevolgen van dien. Ik heb volledig van deze situatie gebruik gemaakt om het maximale uit de opleiding en het werken op de BSO te halen. Er waren veel kinderen waarvan de ouders een noodzakelijk beroep hadden. Voor deze kinderen openden we tijdens deze periode noodopvang op school, de rest zat thuis achter de webcam. Ook werd hierdoor de BSO een verticale groep met alle leeftijden door elkaar heen. Voor de oudere kinderen was  het wel een dingetje om nu ook ineens met kinderen van vier in het peuterlokaal te moeten zitten. Maar we werden er heel creatief van! Door alle beperkingen zochten we veel de buitenlucht op. We gingen naar het bos en op survivaltocht. Een leuke uitdaging om activiteiten te bedenken die met alle leeftijden gedaan kon worden en voor iedereen uitdaging bood. 

"Om het verschil te maken en een kind op weg te helpen en zelf zijn draai te laten vinden in de maatschappij, daar haal ik veel voldoening uit."

Hoe ziet een week in het leven van een BBL’er eruit?
Ik ging elke woensdag naar school en draaide de overige dagen op de BSO. Ik had de hele ochtend vrij en werkte dan van half 2 tot half 7 op de BSO. De schooldagen waren vaak niet heel lang, we starten om 09.00 uur tot 15.00 uur. Daar volgde ik alle vakken rondom pedagogiek en kregen wij sport. Ook de toetsen werden op woensdag, de schooldag, afgenomen en de praktijkopdrachten kon je op de BSO voldoen. Voor examens in bijvoorbeeld huishoudelijke taken of in de begeleiding van een kind kwam een examinator langs op de locatie. Bepaalde opdrachten moesten tijdens de opleiding uitgevoerd en afgerond worden, maar er was ook veel ruimte voor eigen invulling en creativiteit. Ik vind psychologie zelf altijd heel interessant. Zo koos ik ervoor om een kind dat zich vaak boos gedroeg en uitte op de groep te begeleiden. Hem helpen zijn emotie te regulieren. We hebben voor hem bijvoorbeeld een rustruimte gecreëerd waar hij zich kon terug trekken en even kon bijkomen als hij zich overmand voelde door boosheid. Wanneer het hem lukte om rustig weg te lopen in plaats van in zijn woede te gaan slaan kreeg hij een sticker. Met zijn hoeveelheid aan stickers kon hij zijn eigen vooruitgang bijhouden en was hij ook trots op het resultaat wat hem weer motiveerde rustig te blijven. Om het verschil te maken en een kind op weg te helpen en zelf zijn draai te laten vinden in de maatschappij, daar haal ik veel voldoening uit.

Ben je blij dat je de opleiding hebt gevolgd, wat doe je nu? Zou je in de toekomst nog verder willen doorgroeien?
Zeker! Ik vond het een hele leuke opleiding om te doen en deze te combineren met de praktijk. Dat gaf mij veel voldoening. Ik ben achter mijn bureau vandaan en het projectwerk op een kantoor. Ik vind het heel belangrijk om voldoening uit je werk te halen. Dat vond ik niet in mijn vorige werk. Tuurlijk zijn de kinderen niet altijd vrolijk of blij en vinden ze het vervelend wanneer je streng voor ze bent. Daarnaast rennen ze ook naar je toe op een vrije dag om een knuffel aan je te geven en te zeggen dat ze het zo jammer vinden dat je er niet bent vandaag. Daar doe je het voor!

 

Miriam Abdel
Ik werk elke dag mee aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie. Wat geeft er nu meer voldoening dan dat?!

Zie jij jezelf werken in de kinderopvang?

Maar heb je nog niet het juiste diploma?

Bekijk dan hier alle informatie over onze Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL). Heb je direct een vraag? Neem dan contact op met Kim Veer via 06 - 427 301 00 of mail naar: k.veer-vanwoudenberg@kindencoludens.nl